Yleistä

Mikä on FunduTili

Käyttäjän rekisteröitymisessä avattava yksilöllinen tili Fundu-palveluun. Tiliä voidaan käyttää rahansiirtoon verkkopankin välillä sekä sijoitusten tekemiseen ja vastaanottamiseen.

Mikä on Maksukaista?

Maksukaista on Fundun käyttämä palvelu, jonka kautta rahoja voidaan siirtää FunduTilin ja verkkopankin välillä haluttuun suuntaan.

Mikä on Fundun rooli rahoituksessa?

Fundu tarjoaa sähköisen markkinapaikan, jossa sijoittajat ja yritykset tekevät rahan lainaamista koskevia sopimuksia. Fundu keskittyy luomaan markkinapaikasta mahdollisimman luotettavan ja turvallisen ympäristön rahoitustapahtumien hoitamiseen. Fundu ei itse osallistu rahoitustapahtumiin, vaan mahdollistaa kanavan, jonka kautta rahaa voidaan lainata. Fundu ei ole pankki eikä sijoituspalveluyritys.

Miksi juuri lainamuotoista rahoitusta?

Sijoittajille lainan tuotto on helposti arvioitavissa etukäteen. Sijoituksen tuoton hahmottaminen ei myöskään vaadi monimutkaisia laskelmia esimerkiksi yrityksen arvosta. Lainarahoittajat ovat myös mahdollisen konkurssin tapauksessa paremmassa asemassa kuin oman pääoman ehtoiset sijoittajat.

Mitä jos koko haettu lainasumma ei täyty?

Vaikka yritys ei saisi kerättyä hakemaansa lainasummaa kokonaisuudessaan, voi se halutessaan lainata kertyneen lainasumman. Tästä kuitenkin sovitaan aina lainaa hakevan yrityksen kanssa erikseen. Sijoittaja saa tällaisessa tapauksessa täysin samat ehdot kuin jos koko haettu lainasumma olisi täyttynyt.

Mitä jos lainasumma on merkitty täyteen, eli sataan prosenttiin?

Lainan ollessa täynnä, eli 100%, siihen ei voi enää sijoittaa. Lainakierrokset ovat auki kaikille sijoittajille kierroksen julkistamisesta lähtien ja ne täytetään sijoitusten saapumisjärjestyksessä.

Sijoittaminen yksityishenkilönä

Mitä tarvitsen Fundu-palveluun rekisteröityäkseni?

Fundu-palvelun rekisteröinnissä kysytään henkilöltä perustiedot. Vahvaa tunnistautumista (TUPAS) käytetään rekisteröinnin viimeisessä vaiheessa henkilökohtaisten pankkitunnusten tai passin avulla.

Onko Fundu-palvelun käyttö ilmaista?

Sijoittajille palvelun käyttö on ilmaista. Myös rahan- ja tilisiirrot verkkopankin ja FunduTilin välillä ovat ilmaisia.

Kuinka voin siirtää rahaa FunduTilille sijoittamista varten?

Fundu-palveluun rekisteröitymisen jälkeen, voit siirtää rahaa palveluun. Rahansiirto onnistuu FunduTilille joko sähköisesti verkkopankin välityksellä tai hieman vanhanaikaisemmin tilisiirtona. Sähköiset siirrot rekisteröityvät palveluun välittömästi, kun taas tilisiirroissa saattaa kestää muutama pankkipäivä.

Mikä on minimisiirto omalta pankkitililtä FunduTilille?

Minimisiirto verkkopankin kautta on 50€. Viitesiirrossa minimirajaa ei ole.

Mikä on minimisijoitus yksittäiseen sijoituskohteeseen?

Minimisijoitus on 10 €

Kuinka nopeasti tehty rahansiirto näkyy FunduTilillä?

  • Verkkopankin kautta siirrettäessä varat näkyvät reaaliajassa, eli välittömästi.
  • Viitesiirrossa saattaa mennä 1-3 pankkipäivää.

Lain mukaan henkilö on velvollinen ilmoittamaan pääomatuotoistaan verottajalle. Hoidanko itse tiedot verottajalle vai lähettääkö järjestelmä tiedot automaattisesti?

Verotus on automatisoitu Fundun rahoituspalvelussa Verottajan ohjeistuksen mukaisesti.

Kaikista ennakonpidätysrekisteriin kuulumattomille sijoittajille tulevista sijoitustuotoista teemme ilmoituksen verottajalle ja suoritamme 30% ennakonpidätyksen saadusta pääomatulosta. Sijoittajan on syytä tarkistaa veroilmoituksesta, että Fundun kautta saadut korkotuotot ja suoritetut ennakonpidätykset ovat oikein. Kaikki korkotuotot tulee ilmoittaa. Viime kädessä sijoittaja on itse vastuussa pääomatulojen ilmoittamisesta Verottajalle.

Yritykset ja muut ennakkoperinnän ulkopuoliset ilmoittavat saadut pääomatulot veroilmoituksessaan oma-aloitteisesti. Mikäli teillä on kysyttävää verotukseen liittyvissä asioissa, voitte kääntyä Fundun henkilökunnan puoleen.

Tekeekö Fundu lainaa hakevista yrityksistä luottoluokituksen?

Lainaa hakevista yrityksistä korkoarvion tekee Fundun yhteistyökumppani SijoittajaRESEARCH. Ulkopuoliset analyytikot laativat puolueettoman arvion yrityksestä sijoituspäätöksen tueksi. Sijoittaja kuitenkin päättää luonnollisesti viime kädessä itse sijoituspäätöksen tekemisestä.

Mistä voin seurata sijoitusteni kehittymistä?

Yritysten maksaessa lainaamansa summat takaisin sijoittajille, palautuvat varat FunduTilille uutta sijoitusta tai voittojen kotiuttamista varten. Voit seurata sijoituksien kehittymistä FunduTililsi kautta sekä erillisellä raportointityökalulla. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Fundun henkilökuntaan, mikäli sinulla on lisäkysymyksiä liittyen raportteihin.

Mihin lainat ja korkotuotot maksetaan?

FunduTilille. FunduTilin kautta voit hoitaa rahaliikennettäsi Fundun ja pankkisi välillä. FunduTilin kautta onnistuu niin varojen siirtäminen Fundu-palveluun kuin sieltä takaisin pankkitilille.

Voinko peruuttaa sijoitukseni?

Annettuja lainoja ei voi peruuttaa. Punnitse siis vaihtoehtoja tarkkaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Miksi Fundu kysyy henkilötunnustani rekisteröityessäni?

Fundussa liikkuu oikeaa rahaa, joten henkilöiden tunnistaminen on ensisijaisen tärkeää. Henkilötunnuksen käyttö yhdessä pankkitunnistautumisen kanssa mahdollistaa järjestelmän turvallisen ja luotettavan käyttökokemuksen. Palvelun käyttö ilman henkilötunnusta ei siksi ole mahdollista.

Miksi tarvitsen pankkitunnuksiani?

Turvallisuutesi vuoksi järjestelmä kysyy pankkitunnuksiasi tietyissä toiminnoissa, kuten esimerkiksi rekisteröityessäsi, vaihtaessasi pankkitilitietojasi tai tehdessäsi lainatakauksen. Näin varmistetaan, että käyttäjätilisi pysyy sinun hallinnassasi. Tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkisi sivuilla, eivätkä tunnuksesi päädy Fundun käyttöön.

Asun ulkomailla, eikä minulla ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia. Voinko käyttää palvelua?

Palvelua voi käyttää mistä päin maailmaa tahansa. Rekisteröinti onnistuu voimassaolevalla passilla ja rahansiirto viitesiirron avulla.

Ovatko tietoni ja varani turvassa Fundu-järjestelmässä?

Olemme rakentaneet Fundu-järjestelmän yhteistyössä Solinor Oy:n kanssa. Yritys on erikoistunut maksamisen ratkaisuihin ja Suomen suurimmat pankit sekä muut finanssitalot ovat myös heidän asiakkaitaan. Järjestelmä on erittäin turvallinen ja testattu. Asiakkaidemme yhteystietoja emme jaa kolmansille osapuolille, ellei asiakkaamme ole antanut siihen erikseen lupaa.

Ovatko varani eriytettynä Fundun muusta liiketoiminnasta?

Fundun omat pankkitilit on eriytetty rekisteröityneiden käyttäjien asiakasvaratilistä, jolloin asiakkaiden varojen käyttäminen ei ole mahdollista. Ainoastaan kirjautuneella käyttäjällä on oikeus tehdä transaktioita oman FunduTilinsä osalta.

Löydänkö mistään tietoja sijoituksistani?

Jokaiselle käyttäjälle luodaan erillinen FunduTili, joka toimii samalla sähköisenä sijoitussalkkuna. Sen avulla voit tarkastella omia sijoituksiasi ja kertyneitä tuottoja.

Onko mahdolliset luottotappiot verovähennyskelpoisia?

Valitettavasti mahdolliset luottotappiot yksityishenkilön sijoitustoiminnassa eivät ole verovähennyskelpoisia.

Miten saan Allocatorin käyttööni?

Pääset ottamaan Allocator -palveluun erilliseltä Allocator -sivulta kirjauduttuasi palveluun.

Onko Allocator -palvelussa kustannuksia?

Allocator palvelun käyttäminen on ilmaista kaikille käyttäjille 31.12.2018 asti. Tämän jälkeen Allocatorin kautta tehtävistä sijoituksista peritään 0.5 % palkkio per Allocatorin tekemä sijoitus.

Kuinka usein Allocator tekee sijoituksia?

Allocator tekee sijoituksia tunnin välein.

Otin Allocatorin käyttöön mutta mitään ei tapahtunut?

Allocator pyrkii tekemään sijoituksia tunnin välein. Pisimmillään saattaa siis kulua tunti ennen kuin Allocator tekee ensimmäiset sijoitukset. Mikäli tunninkaan kuluttua Allocator ei ole vielä tehnyt sijoituksia, saattaa olla, ettei tarjolla ole yhtäkään Allocatorin asetusten mukaista kohdetta tarjolla.

Mitä tarkoitetaan Allocatorin pohjasaldolla?

Pohjasaldolla tarkoitetaan summaa, joka jää FunduTilillesi Allocatorin ulottumattomiin. Pohjasaldoa muuttamalla voit pienentää tai kasvattaa Allocatorin hallussa olevia varojasi.

Mitä tarkoitetaan Allocatorin käytössä olevalla summalla?

Allocator laskee yhteen aikaisemmin tekemäsi sijoitukset sekä FunduTililläsi olevat kassavarat ja vähentää näistä pohjasaldon.Tästä summasta määritellään kuinka suuria yksittäisiä sijoituksita Allocator voi tehdä.

Kuinka moneen kohteeseen Allocator sijoittaa?

Allocatorin hajautus riippuu siitä, kuinka suuri yhden kohteen suurin sallittu osuus on. Jos suurin sallittu osuus on 1%, sijoittaa Allocator vähintään 100 eri yritykseen. Mikäli suurin sallittu osuus on puolestaan 5 %, sijoittaa Allocator vähintään 20 eri yhtiöön.

Miten saan Allocatorin pois käytöstä?

Allocatorin saa pois käytöstä erilliseltä Allocator -sivulta, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun.

Sijoittaminen yrityksenä

Yrityksenä sijoittaminen on myös mahdollista Fundu-palvelussa. Jos haluat sijoittaa yrityksesi kautta, voit ensin tehdä henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla rekisteröinnin ja lähettää sen jälkeen yrityksesi tiedot (y-tunnus ja nimi) info@fundu.fi -sähköpostiosoitteeseen. Lisäämme yrityksesi järjestelmään jo olemassa olevan käyttäjäprofiilisi alle. Seuraavan kerran kirjautuessasi voit valita, kirjaudutko yksityishenkilönä tai yrityskäyttäjänä. Käyttäjäprofiiliasi voit vaihtaa kesken istunnon. Jos olet kirjautuneena yrityksenä, nimesi alla näkyy yrityksen nimi. Ulkomaalaiset yritykset voidaan lisätä myös järjestelmään. Tällöin pyydetään toimittamaan info@fundu.fi -sähköpostiosoitteeseen yrityksen virallinen dokumentti kohdemaasta, josta käy ilmi yrityksen omistajat ja muut yrityksen perustiedot.

Rahoitusta hakeva yritys

Kuinka voin hakea rahoitusta Fundun kautta?

Voit olla yhteydessä suoraan Fundun myyntitiimiin yhteystiedot-sivun kautta tai lähettää yhteydenottolomakkeen Fundun sivuilta.

Kuinka voin nostaa lainani rahoituskierroksen päätyttyä?

Yrityksellesi luodaan käyttäjäprofiili, johon lisätään myös FunduTili. Rahoituskierroksen päättymisen jälkeen rahat siirretään automaattisesti FunduTilillesi ja sieltä ilmoittamallesi yrityksen pankkitilille.

Kuinka rahoitusprosessi toimii?

Rahoitusprosessi on kuvattu tarkemmin yrityksille-sivuillamme.

Voinko maksaa lainan etukäteen?

Kertalyhenteisissä lainan takaisinmaksuissa lainan voi mahdollisesti maksaa etukäteen. Tällöin yritys maksaa korot todellisten korkopäivien mukaan. Eräpäivän muuttaminen on maksullista. Kuukausilyhenteisissä lainoissa laina-ajan tai eräpäivän muuttaminen ei ole mahdollista.

Mitä jos koko haettu lainasumma ei täyty?

Vaikka yritys ei saisi kerättyä hakemaansa lainasummaa kokonaisuudessaan, voi se halutessaan lainata kertyneen lainasumman. Tästä kuitenkin sovitaan aina lainaa hakevan yrityksen kanssa erikseen. Sijoittaja saa tällaisessa tapauksessa täysin samat ehdot kuin jos koko haettu lainasumma olisi täyttynyt.

Mitä laina -ja takaisinmaksuvaihtoehtoja on tarjolla?

Tarkemmat tiedot takaisinmaksuvaihtoehdoista löydät Fundun tuotesivuilta.

Miksi juuri lainamuotoista rahoitusta?

Monet yritykset suosivat investointiensa rahoituksessa ensisijaisesti omaa tulorahoitustaan, sitten ulkoista lainarahoitusta ja viimeiseksi ulkoista omaa pääomaa. Rahoittamalla investoinnit tulorahoituksella tai lainarahalla, yrittäjä ei menetä omistusosuutta yrityksestä.

Lainalla tulee olla henkilötakaus, kuinka takaaminen lainaan tapahtuu?

Kaikkien takaajien tulee rekisteröityä Fundu-palveluun, jonka jälkeen takaajille voidaan lähettää takauslinkki sähköpostiin. Takauslinkin kautta takaus voidaan suorittaa sähköisesti Fundu-palvelussa. Takaus pitää vahvistaa henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

Kuinka lainan takaisinmaksu hoituu?

Yritys saa laina-ajan loppupuolella automaattisesti kolme muistutusta tulevasta lainan takaisinmaksusta. Muistutus sisältää myös tarvittavat maksutiedot. Muistathan varata tarpeeksi aikaa lainan takaisinmaksuun, koska viitesiirron kautta tehtävässä maksussa saattaa kestää 1-3 pankkipäivää.

Voinko jakaa rahoituskierroksen linkkiä kierroksen ollessa käynnissä yrityksen kotisivulla tai sosiaalisessa mediassa?

Rahoituskierroksen linkkiä saa ja on jopa suositeltavaa jakaa omalle verkostolle. Näin yritys varmistaa rahoituskierroksensa onnistumisen paremman todennäköisyyden. Yritys voi upottaa widget-ikkunan myös omalle kotisivulleen rahoituskierroksesta. Tätä voit tiedustella missä tahansa vaiheessa rahoituskierrosta.