– Ilman Fundua koko Artomea ei ehkä olisi.

Toni Parikka vetäisee lauseensa jälkeen hetkeksi henkeä. Älykalusteita valmistavan Artome Oy:n ”perustaja, myyntireiska ja luova johtaja” tietää, että toisinaan pienyritysmaailmassa ajoitus on kaikki kaikessa.

Maaliskuussa 2014 Parikka oli luvannut toimittaa asiakkaalleen Artomen älykalustesarjan kesän Asuntomessuja varten. Haasteena toimitukselle oli se, että koko älykalustekonsepti tai Artome Oy oli tuolloin lähinnä vain hahmotelma Parikan pään sisällä.

– Käytännössä meillä oli kolme kuukautta aikaa tehdä piirrustuksista toimiva tuote. Omat paukut eivät olisi riittäneet siihen mitenkään, joten tarvitsimme tueksemme ulkopuolista osaamista, Parikka muistelee.

– Meillä oli kyllä hakemus vetämässä Tekesille. Mutta koska päätöstä ei kuulunut, ja aikataulu oli todella tiukka, oli pakko alkaa pohtia muita rahoitusvaihtoehtoja. Onneksi sitten Fundu tuli mukaan kuvioihin.

Historian ensimmäinen Fundu-hanke

Itse asiassa Artomesta, tai tarkalleen ottaen keksinnön taustalla olleesta Murea Oy:stä, tuli Fundun historian ensimmäinen lainanhakija. Rahoittajat 30 000 euron lainalle löytyivät alle viikossa, mikä oli Parikalle todella positiivinen yllätys.

– Olisimme saaneet lainaa muualtakin, mutta tiukalla aikataululla auttamatta liian hitaasti. Fundun nopeus ja helppous olivat muihin lainottajiin verrattuina aivan ylivoimaisia.

Fundu-lainan avulla Artomen älykalusteet päätyivät Asuntomessuille, mikä poiki yritykselle yli 400 liidiä. Kun tuotteen kysyntä oli todistettu, ei Parikan tarvinut enää epäröidä liikeideaansa panostamista. Artome Oy irtosi Parikan myöskin perustamasta emoyritys Murea Oy:stä, ja nykyisin sen valmistamia älykalusteita löytyy muun muassa Iskuista.

– Iso harppaus on otettu siitä kun haimme Fundulta ensimmäistä lainaa 2014. Ja nyt näyttää siltä, että vielä isompia harppauksia on luvassa jatkossa, heinolalaisyrittäjä myhäilee.

Fundu-rahoitus voi toimia myös markkinointikanavana

Myös Murea Oy:lle Fundun kautta lainaa hakenut Parikka neuvoo pienyrittäjiä tutustumaan rohkeasti erilaisiin lainoitusratkaisuhin.

– Jos yritykselläsi ei ole varmuutta siitä milloin saat rahaa sisään, kannattaa ehkä miettiä pitkäaikaisia lainatyökaluja. Mutta etenkin projektityöhön sekä kehityshankkeiden siltaamiseen Fundu on oman kokemukseni myötä erinomainen vaihtoehto.

– Nopeuden ja helppouden lisäksi kannattaa huomioida Fundun hyödyntäminen myös tuotteesi markkinointikanavana. Sitä on toki vaikea mitata, mutta ainakin meidän tapauksessa uskon Fundun tuoneen Artomelle myös uusia asiakkaita, Parikka vinkkaa.